Mart ayında yürürlüğe girecek olan AB'nin Dijital Pazarlar Yasası, Apple'ı iPhone kullanıcılarına App Store harici mağaza uygulaması indirmelerine izin vermeye zorluyor.

Bu önemli değişiklik, 2008'den beri iPhone kullanıcılarının vazgeçilmezi olan App Store'un hakimiyetini azaltacak. App Store, Apple'ın iPhone ve iPad'ler için ana uygulama dağıtım platformu olarak biliniyor ve şirket bu platform üzerinden uygulama geliştiricilerinden yüzde 30'a varan komisyon alıyordu.

AB düzenlemesine uyum sağlamak adına Apple, kullanıcılara yeni bir özgürlük sunacak. Mart ayından itibaren iPhone kullanıcıları, App Store dışındaki mağazalardan uygulama indirebilecekler. Bu değişiklik, rekabeti artırma amacı taşıyan AB'nin dijital sektördeki büyük oyuncuları kontrol altına alma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Yeni iPhone SE 4'ün tasarımı ve özellikleri internete sızdı Yeni iPhone SE 4'ün tasarımı ve özellikleri internete sızdı

Diğer önemli bir değişiklik ise Apple'ın Safari tarayıcısına alternatif web tarayıcılarını kullanıcılara sunacak olması. Bundan böyle, iOS işletim sisteminin en son sürümünü kullananlar, Safari'yi ilk açtıklarında alternatif bir web tarayıcısı indirme seçeneğine sahip olacaklar. Bu, kullanıcıların tarayıcı tercihlerini daha kolay bir şekilde belirleyebilmelerine olanak tanıyacak.

Apple, AB'nin yeni düzenlemesinin gizlilik ve güvenlik riskleri yarattığını belirtiyor ve şirketin bu riskleri azaltmak adına güvenlik önlemleri aldığını ifade ediyor. Özellikle ödeme işlemleri ve uygulama indirme süreçlerinde yeni seçeneklerin kötü amaçlı yazılımlara, dolandırıcılığa ve zararlı içeriklere karşı koruma sağlayacağı belirtiliyor.

AB, dijital sektördeki rekabeti artırmak amacıyla getirdiği yeni kurallarla büyük teknoloji şirketlerini denetim altında tutmayı hedefliyor. Dijital Piyasalar Yasası'na uymayan şirketler, küresel cirolarının yüzde 20'sine varan para cezalarına ve hatta lisans iptallerine maruz kalabilecekler. Bazı şirketler, bu yeni düzenlemelere karşı yasal itirazlar başlatarak kendilerini savunma yoluna gitmiş durumda.