Çevre dostu olmak bunu gerektiriyor ve artık araç muayene raporları dijital ortama taşınmış  olup; aracı olan vatandaşları bu durum yakından ilgilendiriyor.

Resmi Gazete'de yayımlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hazırladığı "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kağıt üretimini azaltıyor

Bakanlık çevre dostu hizmeti sunmak amacıyla artık araç muayene raporlarını dijital bir ortama taşıyıp; yönetmelikte değşiklikler yapmayı planlıyor. TÜVTÜRK tarafından araç muayene istasyonları işletiliyor ve bununla birlikte bu araçların muayene raporları dijital ortamda olacak. Bu uygulama kağıt üretimini olabildiğince azaltma yoluna gidiyor.

e-Devlet'ten de ulaşabilecekler

İşletilen istasyonlarda muayene sürecinden sonra raporlar artık e-posta ve kısa mesaj yoluyla gönderilecek. Üstelik sadece bu şekilde değil, araç sahipleri, e-devlet'ten araçlarım kısmından da ulaşabilecek.

Daha hızlı ve etkin olacak

Araç muayene denetimleri artık  fiziki rapora ihtiyaç olmadan uzaktan daha hızlı ve etkin denetimler yapabilecek.

Bu uygulama sona erdi

Artık bu uygulamayla birlikte araç muayene etiketlerini plakaya yapıştırma uygulaması sona erdi.

1904 ağaç kesilmekten kurtarılacak

Araç muayene raporlarının dijital sisteme geçişiyle yılda 112 ton kağıt tasarrufu sağlanacak, 1904 ağaç kesilmekten kurtarılacak. 7 bin 840 metrekare çam alanı tahrip olmaktan kurtarılaca,  459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjisiyle birlikte 196 bin litre akaryakıt tasarruf edilecek olup en önemlisi de 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımı da engellenecek.

Kağıt kullanımı azaldı

Araçların plakalarına yapıştırılan araç muayene etiketleri de kaldırıldığı için artık, kağıt kullanımını da  azaltacak bir uygulama olmuş odu.