Temmuz ayında yapılması beklenen asgari ücret zammı için önemli bir tarih olan 5 Haziran, yeni kabinenin açıklanmasının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarına başlamasını işaret ediyor. Bu komisyon, yeni asgari ücret rakamını belirlemek için çalışmalarını sürdürecek. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret detayları...

5 Haziran tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Bu veriler doğrultusunda asgari ücrete yapılacak zam oranı belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET ZAM TAKVİMİ

Hükümetin önceliği ara bir asgari ücret zammı yapmak olacak. Bu düzenleme için Asgari Ücret Tespit Komisyonu hızla çalışmalarına başlayacak. Takvimin bu ayın ortasında işlemesi planlanıyor.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücret sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun tarafları davet edeceği belirtiliyor. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 üyeden oluşuyor. Toplantının ardından komisyonun çalışmalarına başlaması bekleniyor. Asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına bu ayın ortalarında başlaması muhtemel görünüyor.

Zengin, komisyonun asgari ücreti belirlerken nelere dikkat edeceğini şöyle anlattı:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sosyal durumu geçinme endekslerini genel ücretler seviyesine ve gerçekleşen tüketici fiyat endeksini dikkate alarak kararını verecektir.”

Diğer taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da tespit çalışmaları için saha araştırmasını sürdürüyor. Tüm kriterler değerlendirilerek yeni asgari ücret belirlenecek.