Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yılmaz Akçil'in AYM üyeliğine seçilmesi töreninde yaptığı konuşmada sıkça tartışılan bireysel başvuru hakkı ve verilen ihlal kararlarıyla ilgili “Nihai yetki Anayasa Mahkemesi'ne verilmiştir ve kararlara uymamanın hiçbir yasal temeli yoktur.” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nde yeni üye Yılmaz Akçil'in yemin töreni Yüce Divan Salonu'nda düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un da katıldığı törende AYM Başkanı Zühtü Arslan bir konuşma gerçekleştirdi.

"AYM KARARLARINA UYULMAMASININ HİÇ BİR YASAL ZEMİNİ YOK"

Anayasa Mahkemesi kararlarının tartışılması ve tanınmamasıyla ilgili değerlendirmelere sert karşılık veren Arslan, "Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ve yorumdan sonra görüş farklılıklarının, yorum farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini ve temeli yoktur" ifadelerini kullandı.

Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

Bakan Yerlikaya duyurdu: Bayram tatilinin ilk 6 gününde 48 kişi hayatını kaybetti Bakan Yerlikaya duyurdu: Bayram tatilinin ilk 6 gününde 48 kişi hayatını kaybetti

"Bireysel başvurunun etkili olabilmesi, ihlalin giderilmesine ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi, ihlalin tespiti yanında, bu tespitin bu ihlalin nasıl giderileceğini ve ihlalin sonuçlarının nasıl ortadan kaldırılacağını da göstermek zorundadır.. Bu Anayasa Mahkemesi'ne anayasa ve kanunlarla yüklenen bir yükümlülüktür."