Kimi zaman hedefe ulaşmak kimi zaman beklentiyi karşılamak olarak tanımladığımız başarı kavramı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Toplumda kabul görmüş başarı kavramları da mevcuttur bunlara örnek olarak: zengin olmak, şöhret sahibi olmak, iyi bir lisans bölümünü tamamlamak , sosyal medyada iyi bir takipçi kitlesine sahip olmak, vs . gösterilebilir.  Bazı durumlarda başarılı olan insanların hayat hikayelerini dinlendiğimizde bunun bir şanstan ibaret olduğunu düşünürüz fakat  başarının kıymetli ve hummalı bir çaba, başarısızlığın ise pes etme ve  çaba eksikliğinden kaynaklandığı gerçeğini göz ardı ederiz.

 Hayatta başarı olduğu kadar başarısızlıklarında olduğunu, başarılı insanların ise bu başarısızlıkların toplamında meydana geldiğini değerlendirmek gerekir.  Yapılan araştırılmalarda bir başarısızlık durumunda birtakım kişilerin kendilerini manipüle ettiği, daha çok bu durumdan kendini değil ortaya çıkan engeli suçladığı belirtilmektedir.Psikoloji alanında eğitim almış , ihtisas ederek konuda yetkin hale gelmiş kişilerce daha iyi bilineceği üzere  “kendini engelleme kavramı” olarak tanımlanan bu durumda bireylerin başarısızlığı dışsallaştırdığı, başarıyı ise içselleştirildiği durumu üzerinde duruluyor.

İnsan, doğası gereği toplumsal yapı içerisinde kendi benliğini korumak için hep bir başka durum ve engellere yönelik bir suçlama halindedir. Başarısız olduğumuz durumlarda hepimiz bir kaçış yolu bularak önümüzde hali hazırda olan engele odaklanırız. Başarısızlığın bizi korkuttuğu, başarmak için ise zamanın akıp gittiği çok açık…

Başarısız olacağımızı düşündüğümüz her durumda kendimizi hep arka plana atarak , başlanacak olan işe girişmede bir tereddüt yaşıyoruz. Hedeflediğimiz başarıya ulaşmada kaybedeceğimiz bir şeyin olmadığı, en kötü ihtimalle kazanılan deneyimlerin hayat hakkında bizlere daha çok ders vereceğini öngördüğümüz ve uyguladığımız zamanlar biraz daha rahat olacağımız kanısındayım.(en azından kendi adıma bunun için uğraşmaktayımJ )

Durum ve hal ne olursa olsun her zaman öz saygımız yüksek bir biçimde olayları karşılayıp, üstesinden geleceğimizi düşündüğümüz bir hissiyata kapılırsak başarının da bizi bulacağını umuyorum. Toplum olarak konfor alanımıza düşkünlüğümüz hep dile getirilir, konfor alanından çıkmadığımızda başarının da gelmediğini acı bir şekilde görmekteyiz, o yüzden daha çok kendi çabalarımız dahilinde yaptıklarımız ile ilgilendiğimiz,  başkalarının yaptıkları hakkında ise takdir edip kendimizi onunla kıyaslamadığımız bir toplumda biz de hayat sürecinde başarılı sayılabiliriz. Haftaya Görüşmek Üzere…