Bu müjde çiftçileri çok sevindirecek. Hem 5 yıl önce emekli olabilecekler hem de yüzde 20 daha fazla emekli aylığı alabilecekler.

Çiftçilerin emeklilikleri için yeni düzenleme yapılacak. Çiftçilerin, prim gün sayıları SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Düzenlemeyle birlikte  emeklilikleri 5 yıl daha erken olacak hem de  yüzde 20 daha fazla maaş alacaklar. İşte çiftçilere müjde üstüne müjdenin detayları...

Erken emeklilik kapısı açılacak

EYT yasası milyonlarca emeklinin yüzünü güldürdü. Şimdiki yeni düzenleme de çiftçilerin yüzünü güldürecek. Bakan Bilgin, esnaf gibi çiftçilerin prim yükünün azaltılarak, erken emeklilik kapısının açılacağını duyurdu.

Yüzde 20 daha fazla emekli aylığı

Çiftçiler bu düzenlemeyle birlikte, 9 bin prim günü yerine 7200 günle, 5 yıl daha erken emeklilik hakkına sahip olabilecek. Ayrıca yüzde 20 daha fazla emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.

20 yılla emekli olabilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim döneminde çiftçinin sosyal güvenlik primlerine destek olacaklarını açıkladı. Ayrıca, çiftçiler de 25 yılla değil 20 yıl çalışma süresi ve prim gün sayısıyla emekli olabilecek.

Bakan Bilgin, çiftçi ve esnafın prim yükünün azaltılmasına yönelik teknik çalışmayı tamamladıklarını belirtti.  "Beş kişinin çalıştığı berberi, küçük bir dükkânı büyük işletme gibi değerlendirmek yanlış. Belli ölçeğin altında olanları, yanında beş ya da daha az insan çalıştıranları ayrı kategoride ele alarak, prim gün sayılarını emekçilerle aynı sayıya getirme hazırlığı yaptık" diyerek; eşitliği vurgulayıp aynı kategoride ele alarak emekçilerle aynı sayıya aldıklarını dile getirdi.

Kadınların daha az yaşı doldurması gerekiyor

Ayrıca Tarım Bağ-Kur emekliliği için de başvuru yapılırken, yaştan, malulen, engelli ve normal emekli olmak üzere 4 farklı emeklilik çeşidi bulunulduğu açıklandı. Tarımda da farklı çalışma koşulları nedeniyle, Bağ-Kur ve işçi ve tarım sigortalısı olmak üzere farklı statülere bağlı olarak emeklilik işlemleri de değişiyor. Tarım sigortalısı sayısı yaklaşık 550 bin civarında. Tarım sigortalılığı ise daha az primle emeklilik imkânı sunuyor. Tarım Bağ-Kur emeklilik şartına göre 9 bin ya da 5.400 gün primin doldurulması gerekiyor. 30 Nisan 2008 ve Eylül 1999 ve tarihleri arasında başvuru yapanların 9 bin günü doldurması,  erkeklerin 60, kadınların 58, yaşı doldurması gerekiyor. Nisan 2008'de başvuran Kadınların  Nisan 2008'de başvuru yapanların 5.400 gün ve 61 yaş, erkeklerin  ise 5.400 gün ve 63 yaşı doldurması gerekiyor. 

5 yıl daha erken emekli olabilecek

Düzenleme yapılacak ve düzenlemeyle,  çiftçilerin emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşit olabilecek. Çiftçilein  bu sayede 9 bin yerine 7200 günle emekli olabileceği vurgulandı ayrıca bu yöntemle  5 yıl daha erken emeklilik imkânı doğacağı da belirtildi.

BİRİNCİ DERECE MEMURA 3600 EK GÖSTERGE

Bakan Bilgin,  birinci derecedeki memurlara 3600 ek göstergenin verilmesiyle ilgili çalışma dosyalarının hazır olduğunu söyledi.  "3600 sadece dört meslek grubuyla ilgili bir mesele olarak politik bir taahhüt olarak ortaya konulmuştu. Onu bütün kamu çalışanlarına, 600 ek gösterge vererek, hiç gündemde olmayan meslek gruplarını işin içine dahil ederek, kapsamlı bir şekilde 5 milyon 300 bin kişinin faydalanacağı bir şekilde çözdük" dedi ve ek göstergeyi de çözdüklerini ayrıca dile getirdi.  Bakan Bilgin, temmuz ayında asgari ücreti de değerlendireceklerini bildirdi.

Eşitleme sağlanacak

Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart bir  hale gelecek. Bu düzelme farklı mesleklerdeki vatandaşlarla aralarında  bir eşitleme sağlayacak  hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemlerinin değişimi ise giriş tarihine göre değişim sağlayacak.