Asgari ücret için ilk görüşme 11 Aralık Pazartesi günü başlayacak. Yaklaşık 7 milyon vatandaşı ilgilendiren zam için hesaplamalar hız kazandı. Milyonlarca vatandaşın aklında ise tek soru: 2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinde hakem rolünü üstlenen hükümete talimatını verdi.

Asgari ücret 1. toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İlkemiz her zamanki gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek. Tek zam olacak, çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari ücret yönetmeliğinde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık" dedi.

"31 ARALIK'A KADAR AÇIKLAYACAĞIZ"

Çalışmaların devam ettiğini belirten Işıkhan, "Bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize şekil verecek. Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak" ifadelerini kullandı.

YENİ ZAMDA 2 VERİ ÖNE ÇIKIYOR

Yeni asgari ücretin tespitinde OVP ile uyumlu 6 aylık enflasyon tahmini ve Ocak memur zammı öne çıkacak. Merkez Bankası'nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirlenirken 6 aylık enflasyon tahmini de yaklaşık yüzde 38 oldu.

5 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 33,66 olarak kesinleşmesi Merkez Bankası'nın tahminiyle uyumlu olması dikkat çekti.

SGK, prim borcu ödeme tarihini 26 Nisan'a kadar uzattı SGK, prim borcu ödeme tarihini 26 Nisan'a kadar uzattı

PAZARLIK 15 BİN 750 TL'DEN BAŞLAYABİLİR

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 6 aylık enflasyon rakamlarının altında olmayacağı öngörülüyor. Alt sınır yüzde 38 olarak dikkat çekiyor. Pazarlığın başlayacağı rakam net 15 bin 750 TL olarak öne çıkıyor.

Maaş zamları için önemli bir referans değer olan memur zammına göre yapılan hesapta asgari ücret için 17.100 TL rakamı ortaya çıktı. Her iki rakamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında belirleyici etmenler olarak yer alacak.

Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alacak.

İKİ BAKANLIK ÇALIŞIYOR

Asgari ücretin tespiti konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı koordineli olarak çalışıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maaş zamları ile milyonların geliri artsa bile enflasyon düşmeden bunun kalıcı olmayacağı bilinciyle reel olarak alım gücünü artıracak adımları planladı. Hedef ise şöyle sıralandı:

Enflasyonun altında kalmayacak asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş düzenlemeleriyle önce vatandaşın alım gücü artırılacak.
Sıkı para politikaları ve koordineli maliye politikaları ile enflasyonun beli kırılarak artan alım gücü korunacak.
İhracata destek politikaları sürecek ve böyle enflasyon düşerken hem de ekonomik büyümedeki ivme korunacak.

MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Bilindiği üzere memurlar her yıl Ocak ve Temmuz döneminde zam alıyor. Memurlar 6 aylık enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Ocak dönemi için bu rakam yüzde 15 olarak belirlendi.

Yani Merkez Bankası'nın yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahmini ve yüzde 15'lik toplu sözleşme zammına göre memurlar yaklaşık yüzde 50 zam alacak.