Jeoloji Uzmanı Fahri Çelik, depreme yönelik açıklamalarıyla herkesi rahatlattı. Çelik, yakın zamanda büyük bir deprem beklemediklerini dile getirdi ve nasıl önlem alınması gerekildiğini anlattı.

Korkuyla yaşıyor

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremlerde binlerce insan hayatını kaybederken; vatandaşlar da korkuyla geçen günler yaşamaya devam ediyor. 

Depremden korkmayın!

Jeoloji Uzmanı Fahri Çelik, deprem için gerekli önlemlerin alındığına ve depremin insan yaşamı üzerindeki etkisinin en aza indirilebileceğini belirtti. Çelik, fay hattının nerede bulunduğunun bilinmesiyle birlikte depremden artık eskisi kadar korkulmaması gerektiğini ayrıca belirtti.

“Depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz"

Çelik, depremin ne zaman meydana geleceğini kimsenin bilemeyeceğinin altını bir kez daha çizerek; şu anda yer altına hakim olduklsrını ve ileride olan depremlerdeki evlerin nasıl dayanıklı olması gerektiğini belirterek depreme dayanıklı ev yaptıklarını da dile getirdi. “Şu anda yer altına hakimiz. İleride meydana gelebilecek depremlerde evlerin nasıl dayanıklı olması gerektiğini biliyoruz. Depreme dayanıklı evlerin projelerini yaptık. Yakın zamanda Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde büyük ölçekli bir deprem beklenmiyor. Depremden korkmamamız lazım. Neden korkmamamız lazım? Çünkü depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz” diyerek, vatandaşları hem rahatlatmaya çalıştı. Hem de tam anlamıyla bilmediğimiz bir olayın üzerinde düşünmememiz gerektiğini belirtti. 

 Çelik, sözlerine devam ederek; 

"Deprem bizden korksun"

Çelik, depremin ne zaman geleceğini kimsenin bilemeyeceğini belirtti. Aynı ölüm gibi olduğunu da dile getiren Çelik, gerekli önlemlerii almamız halinde "Deprem bizden korksun" dedi.  Bunun yegane çaresi; ağaca benzer evler yapmak. Çünkü biz bütün teknolojiyi doğaya bakarak öğreniyoruz. İleriki zamanlar evlerimizi hafif, esnek ve kolonların köklerini zemine bağlayarak yapacağız. 9 şiddetinde deprem dahi olsa herhangi bir sıkıntı olmaz” Depremi ölüme benzeten Çelik, aynı zamanda ağaca benzer evlerin hiçbir şekilde yıkılmayacağını dile getirdi. Aynı zamanda deprem bizden korksun diyerek; gereken önlemlerimizi aldığımızı da belirtti.

"Ağaç ev modelleri yıkılmaz"

Çelik, Kahramanmaraş depreminin ardından Siirt’e kadar olan  yapıların hafif ve ağır hasarlı olduğunu hatırlattı. Evlerin ayrıca hasarlı olup olmadığını anlamak için kolonlara bakılmasını önerdi ve iyi önlem alınırsa zarar gelmeyeceğini de vurgulayıp;  "Sağlam ve hafif evler yaparsak evlerimiz yıkılmaz. Çünkü bizi öldüren ağırlıktır. Ağaç modeli tek çaredir” diyerek ağaç modeli evin sağlamlığına dikkat çekti ve depreme sağlam olmayan evin nasıl olacağını da ayrıca belirterek; sıkıntı olursa o evde barınılmaması gerektiğini de vurguladı.