Son zamanlarda ortaya çıkan haberler, 2000 ile 2008 yılları arasında SGK’ya kaydolan vatandaşların emeklilik süreçlerinin değişebileceğini belirtiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında olmayan fakat emekli olma hakkını kazanamayan kişiler için yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor.

Yeni Şafak’ın haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2000 ve 2008 yılları arasında sigortalı olan kişiler için kademeli emeklilik sistemi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu düzenleme sayesinde, bu dönemde sigortalı olan vatandaşlar, belirlenen koşulları yerine getirdikleri takdirde erken emekli olma hakkını elde edebilecek.

Ortaya çıkan kademeli emeklilik sistemi, çalışanların sigorta çeşidine ve giriş tarihine göre farklılık gösteriyor. Bu sistemde, çalışanlar belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıktan sonra kademeli bir şekilde emekli olabiliyorlar. Ancak bu erken emeklilik, bazen emekli aylıklarında azalma gibi dezavantajlar da getirebiliyor.

Kademeli emeklilik sistemi şartları şu şekilde:

SSK'lı kadınlar için: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 - 5975 arası prim günü.
SSK'lı erkekler için: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 - 5975 arası prim günü.
BAĞ-KUR'lu kadınlar için: 7200 prim günü.
BAĞ-KUR'lu erkekler için: 9000 prim günü.

Emekli Sandığı'na tabi kadınlar için: 7200 prim günü.
Emekli Sandığı'na tabi erkekler için: 9000 prim günü.
2000 sonrası sigorta girişi yapan kadınlar için 43 yaş ve 6.325 prim günü, erkekler için ise 45 yaş ve 6.325 prim günü şartı aranıyor. Tarihler ilerledikçe yaş ve prim günü şartları da kademeli olarak artış gösteriyor.

Henüz kesinleşmemiş olsa da, bu yeni düzenlemeyle 2000-2008 arası sigorta başlangıcı yapan bireylerin emeklilik hakkı konusunda umutlar artmış durumda.

Altının kilogram fiyatı yükselişte: Yatırımcıların dikkatini çekiyor Altının kilogram fiyatı yükselişte: Yatırımcıların dikkatini çekiyor

Detaylı bilgilerin ilerleyen süreçlerde açıklanması bekleniyor. Bu düzenlemenin resmiyet kazanması durumunda, daha net bilgilerin paylaşılması öngörülüyor.