Ev sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi başlıyor. Arabulucuya gitmeden mahkemeye gidemeyecek olan ev sahibi ve kiracıların yeni düzenlemeye dikkat etmesi gerekiyor. İstanbul Adalet Sarayı'ndaki arabuluculuk bürosuna ilk gün ev sahibi ve kiracılar tarafından 250 başvuru yapıldı.
Tapu düzenlemesinde değişiklikler 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli oldu. Yeni düzenlemede arabuluculuk sisteminin öne çıktığı görülüyor. Yeni düzenlemeyle kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan ve komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurma şartı aranacak.
Ancak kiralanan taşınmazların İcra ve İflas Kanunu'na göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler dava şartı olarak arabuluculuk usulüne tabi olmayacak ve bu kapsamda, icra mahkemesine yapılacak itirazın kaldırılması talepleri ile tahliye talepleri dava şartı olarak arabuluculuğa tabi olmayacak. Ancak anılan usulde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerektiğinde dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanacak.
İLK GÜN 250 BAŞVURU!
İstanbul Adalet Sarayı'ndaki Arabuluculuk Bürosu'na sabah saat 09.00'dan akşam saat 17.00'a kadar toplamda 300 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 250'si ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları olduğu öğrenildi. Arabuluculuk görevlilere yoğunluğun gün geçtikçe artmasını beklediklerini dile getirdiler.
ARABULUCUK SİSTEMİ
Arabuluculuğun kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmaların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı haline getirildi.
Bu uyuşmazlıklarda bugünden itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvurabilecek.
Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi konularda ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak.
Anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek
Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek.
Böylece yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı da arabulucuya gidecek. Ayrıca kira uyuşmazlığıyla birlikte kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı çok sayıda uyuşmazlığın arabuluculukla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.