Gazze'de can kaybı 8 bini geçti! Gazze'de can kaybı 8 bini geçti!

Tel Aviv, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına 2 aylık geçici bir ateşkes karşılığında, Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılmasını önerdi. "Axios" haber sitesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre, İsrail, Katar ve Mısır aracılığıyla Hamas'a ilettiği bu öneri üzerine yanıt bekliyor.

Haberde belirtildiğine göre, İsrailli yetkililer, esir takası mutabakatı kapsamında öncelikli olarak kadınların, 60 yaş üstü erkeklerin ve sağlık durumları kritik olan rehinelerin serbest bırakılmasını planlıyor. Ardından, kadın askerlerin, asker olmayan 60 yaş altı erkeklerin, İsrailli erkek askerlerin ve rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesi gibi aşamalar izlenecek. İsrailli yetkililer, her bir İsrailli esir karşılığında kaç Filistinli esirin serbest bırakılacağı konusunda önceden anlaşma yapılacağını ve ardından bu Filistinli esirlerin isimleri konusunda ayrı müzakerelerin yapılacağını belirtti.

Bu teklif, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği kapsamlı saldırının ardından ortaya çıktı. Saldırı sonucunda çok sayıda İsrailli esir alınmıştı. Daha önceki çatışmalarda 24 Kasım 2023 tarihinde verilen "insani ara"da ise 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı. Ancak şu anda Gazze Şeridi'nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.