Kemal Derviş, 2001-2002 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı'ydı. Bu zamanlarda ABD'de yaşayan Kemal Derviş, yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitirdi

Kemal Derviş, 2001-2002 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Kemal Derviş yaşamını yitirdi.

Kemal Derviş, 74 yaşındaydı ve  Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyordu.

Bu görevlerde bulunan tek Türk...

Kemal Derviş, Türk ekonomist ve siyasetçidir. Derviş,  Dünya Bankası birinci başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur ve aynı zamanda  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevinde de bulunmuştur. Bu görevlerde bulunan ise tek Türk olmuştur.

ABD'de doktora yaptı

Kemal Derviş'in babası Türk, annesi ise  Alman'dır. Derviş,  İngiltere'de Londra Ekonomi Okulundan ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldı sonrasında ise  ABD'nin Princeton Üniversitesinde doktorasını yaptı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi

Kemal Derviş, 1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde ekonomi alanında ders verdi. 1977'de ise Dünya Bankasına girdi. Dünya Bankası'nda, 1996 yılında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu

Kemal Derviş, Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankasındaki görevinden ayrıldı. 13 Mart 2001 tarihinde olan  Bülent Ecevit Hükûmeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.

Milletvekili oldu

Kemal Derviş, 2002 yılında yapılan Türkiye genel seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. 9 Mayıs 2005 tarihinde de görevinden istifa etti ve  Birleşmiş Milletler'in kalkınma programı başkanlığına atandı.