Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında gerçekleşen konut satışları, Aralık 2023'e kıyasla yüzde 42 düşüş gösterdi.

Ekonomideki olumsuz gidişat, konut fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu ve bu durum dar gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayallerini suya düşürdü. Türk Lirası'ndaki değer kaybı da bu süreci daha da zorlaştırdı.

Kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, Ocak ayında 80 bin 308 konut satışı gerçekleşti. Ancak bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8'lik bir düşüşü temsil ediyor. Aralık 2023'e göre ise konut satışlarındaki azalma yüzde 42'ye ulaştı.

Ülke genelinde konut satışlarında liderlik İstanbul'un oldu. Ancak, İstanbul'daki satışlar da diğer illerde olduğu gibi belirgin bir azalma gösterdi.

Ocak ayında en az konut satışı ise Ardahan, Hakkari ve Bayburt gibi illerde gerçekleşti. Bu illerdeki düşük satış rakamları, genel eğilimi destekler nitelikte.

Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışları da Ocak ayında düşüş gösterdi.

Apartmanlarda turizm amaçlı kiralama için yeni dönem Apartmanlarda turizm amaçlı kiralama için yeni dönem

Sonuç olarak, yaşanan konut satışlarındaki bu düşüş, ekonomik belirsizliklerin ve fiyat artışlarının etkisiyle ev sahibi olma umutlarını azaltmış durumda. Bu durum, yerel konut piyasasının önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceği konusunda da dikkatle takip edilmesi gereken bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.