Bilindiği üzere bütün Dünyada etkisini gösteren enflasyon dalgası,  bizim ülkemizde halkımızı ne yazık ki daha çok etkilemiştir.  Covid dönemi ile başladığı kabul edilen tedarik, lojistik  zincirinde olan aksamalar  ve hükümetimizin son 2,5 yıl içerisinde uyguladığı ekonomi politikaları neticesinde piyasa genelinde anormal fiyat artışların oluştuğunu görmekteyiz. Bu fiyat artışları neticesinde, dövizin yerinde saydığı faiz getirisinin ise düştüğü dönemde halkımız yatırımını cazip her türlü mal üzerine yoğunlaştırdı.  Bu yoğunlaşmadan sonra, sarı site vasıtasıyla ilan veren, bu yatırımlarını normal değerlerinin çok üzerinde, büyük bir kitleye ulaştıran milletimiz için haksız bir kazanç kapısının daha ortaya çıktığını kötü bir şekilde tecrübe etmiş bulunduk…

 Yıllar içerisinde enflasyonun ve döviz kurunun dizginlenemediği bir dönemde, az da olsa bazı fiyatların esneme göstermesi ve tablonun son 3 aydır tersine dönmüş durumda olması bizim için bir hayli umut verici… Devam etmesi  beklenen bu   düşüşün ve  gerçekleşecek fiyat istikrarının halkımızın zor durumda kalarak  kendi mal varlığını daha düşük bir bedele satması fecaati haricinde yaşam pahalılığına  bir fren  olacağı görülüyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat döneminde getirilen ,spekülatif  ve fahiş fiyatların engellenmesi hususunda alınan önemli kararların kısa vadede etkisi ,  fiyatların düşmesi noktasında doğru bir hedefe ilerlendiğini gösteriyor. Bu kapsamda  yapılan çalışmalar nelerdir diye örnek verecek olursak:

*1 Kasım tarihinden itibaren kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşınmaz veya taşıtın ilana konulması yasaklandı.

*İlan sitelerinde kimliklerini gizleyerek yayınlanan ilanların önüne geçilmesi ile birlikte satıcılar yetki belgelerini doğrulayarak ilan girişi yapabildi. Mevzuata aykırı davranarak, tüketici mağduriyetine yol açan kişilere ise 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulandı.

- Noterler birliği ile yapılan anlaşma ile araç devri için getirilen 6 ay,6000 km şartı neticesinde hem yetkili satıcılar hem bireysel satıcılar açısından, al -sat işleminin bir nebze önüne geçilmesine katkı olundu.

-Araç sıfır fiyatlarının üzerinde bir değer biçen bireysel satıcıların bu haksız kazancının sonlanması ile ihtiyacı olduğu halde araç almak isteyen binlerce kişinin önünü açması  gibi  müspet örnekler sayılabilir.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat  yaptığı basın açıklamasında “Türkiye’ de 27 milyon araç var, 26 milyon hane var bu bütün milletimizi yakından ilgilendiren bir konuydu, bu haksız Kazanç’ın önüne geçtik” diyerek yaptığı açıklamada düzenli bir denetim ile fiyatların regüle edileceğini belirtti.

Bütün yapılan bu düzenlemeler sonrasında ,  araba almak isteyen müşterilerin uzun listelere kayıt yaptırdığı, aylarca sıra beklediği zamanların kalktığı ; yerini   müşterinin ön planda olduğu ,bayilerin kampanyalar düzenleyip müşteri aradığı ,  araç alacak kişilerin bayilerde 3 saat sonrasına araba bulabilmesinin mümkün olduğu  zamanlara bıraktığına değinmeden geçmeyelim.

Daha önceleri nakit bulunurluğundan ziyade mal alımı yapan yatırımcının, hükümetin uyguladığı yüksek politika faizi uygulaması neticesinde parasını yüksek getirili mevduat hesaplarında değerlendirdiği görülmektedir. Bir müddet daha piyasamızda nakit bulunurluğunun çok kıymetli olacağı ve  düşüş eğiliminin devam edeceği açık… Haftaya görüşmek üzere…