Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin gri listeden çıkması için kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme yapacağı konuşuluyor.

Dolar değerindeki yükseliş devam ediyor Dolar değerindeki yükseliş devam ediyor

Türkiye’de yatırım yapması beklenen yabancı yatırımcıyı ürküten gri listeden çıkmanın ana şartını, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme ve kara para trafiği oluşturuyor.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan’ın kaleme aldığı yazısında aktardığına göre, kulislerde, bazı siyasi açıklamaların, bu iki başlıkta yapılanları zora soktuğu da anlatılıyor.

Babacan'ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

* Ekonomi yönetimini daha direkt ilgilendiren konu ise gri liste. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi, “Kara paranın aklanmasını ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu” için iki yıl önce gri listeye almıştı. Geçtiğimiz ekim ayında yapılan toplantıda, önemli bir adım atılması beklenirken, o dönemdeki siyasi açıklamaların olumsuz yansımaları oldu.

* Önce İsrail, ardından ABD ve İngiltere’nin müdahalesiyle, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin çabalar sonuç vermedi. Yeni toplantı şubat ayında. Buna ciddi biçimde hazırlanıyor. Gri listeden çıkmak için gerekli tüm çalışmaların yapıldığı iddia ediliyor. “Bu konuda yapılacak 40 başlık varsa 39’unu yaptık” diyen bir Hazine ve Maliye Bakanı var.

* Konu, en son kripto varlıklara yönelik düzenlemeye gelip takılıyor. Maliye Bakanlığı’nın taslağı hazırladığı ve TBMM’ye gönderileceği belirtiliyor.

* Ekonomi yönetimin umudu, şubatta yapılacak toplantıda ‘kısmi çözüm’ anlamına gelecek bir karar çıkması. Türkiye’nin listeden çıkmasının adımı anlamına gelen ‘yerinde incelenme’ kararı çok önemseniyor.