TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyon rakamı açıklandı. Verilere göre, aylık enflasyon yüzde 3,28, yıllık enflasyon ise yüzde 61,98 olarak açıklandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, verilerin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, enflasyon farkının yüzde 26,09 olarak gerçekleştiğini belirtti. Yalçın, Aralık ayı enflasyonunun açıklanması ile kamu çalışanlarının alacağı enflasyon farkının belli olacağını kaydetti.

Gerçekleştirilen 7’nci Dönem Toplu Sözleşmesi’nde kararın gerçeği yansıtan somut veriler yerine Hakem Kurulu tarafından alınan karar olduğunu anımsatan Yalçın, 2024 Ocak ayında kamu görevlisi ve emeklilerin maaş artışlarının yaklaşık yüzde 50 oranında olmasının beklendiğini belirterek, “Bu artışın yüzde 15‘lik kısmı Hakem Kurulu Kararı gereği geri kalan büyük bir kısmı ise enflasyon farkı kaynaklı olacaktır. 2024 yılı maaş artış oranlarına bugün baktığımızda 2024 yılı içerisinde kamu görevlilerinin maaş artışlarını enflasyon farkının belirleyeceği açıkça görülmektedir. Oysa bugün Memur-Sen’in sunduğu teklifler hayata geçseydi, kamu görevlileri kışı karşılamakta zorlanmayacaktı” belirtti.

“ENFLASYONU TETİKLEYEN ASLİ UNSUR PİYASA ZAMLARIDIR”

Kamu işvereninin maaş artışlarını enflasyon farkı belirlesin dayatmasının çözüm olmadığının ortaya çıktığını belirten Yalçın, enflasyonla mücadelede sadece sabit gelirlere verilen artış olarak kullanılan bir veri olmaktan vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Maaş artışı ile ürünlere zam yapılması arasındaki yarışın her zaman kaybedeni sabit ücretlilerimiz olduğu gerçeği herkesçe bilinmeli, enflasyonu tetikleyen asli unsurun maaş artışları değil haksız ve yersiz yapılan piyasa zamları olduğu gözden kaçırılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek doğalgaz zammı: Yüzde 25 artış bekleniyor 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek doğalgaz zammı: Yüzde 25 artış bekleniyor

“KAMU ÇALIŞANLARIMIZIN BÜTÜNÜNÜ KAPSAYAN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

Kamu çalışanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çeken Yalçın, her çalışana farklı düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek, “Kamu görevlilerine farklı düzenlemeler yaparak ücret eşitsizliği yaratmaktan kaçınma görevi kamu işvereninin öncelikli görevidir. Farklı uygulamalar yerine haklı uygulamalarla; kamu görevlilerimizin bütününü kapsayan sorunlara çözüm üretilmeli, tepkiye neden olacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. Ocak ayında kamu görevlilerine iyileştirme yapılmalı, yapılan düzenleme kamu görevlisi ve emeklilerini memnun etmeli” dedi.