Eski bakan Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurları rekor seviyelere ulaştı. Kur korumalı mevduat gibi politikaların devreye alınması ise uzmanlar tarafından "saatli bomba" olarak nitelendirildi. Rezervlerin ekside olmasına rağmen "dost ülkeler"in desteği de devreye girmiş olsa da bu durum iktidarın finansman ihtiyacını artırdı. Uzmanlar, bu yükün vergiler aracılığıyla halkın sırtına bindirileceği görüşünde birleşiyor.

Söz konusu konular hakkında Cumhuriyet gazetesine konuşan Prof. Serdar Sayan, önemli fiyat ve vergi artışlarının yakın zamanda beklenmesi gerektiğini ifade etti. Seçim nedeniyle ertelenen fiyat artışlarının gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu belirtti ve kamu harcamalarının finansmanı için kaynak bulmanın gerekeceğini ekledi. Ayrıca birçok dolaylı vergide ciddi artışlar beklediğini dile getirdi.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu ise kur artışının zamlara yol açacağını ve artık tasarruf yapmanın zamanının geldiğini ifade etti.