ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 26 Ocak tarihinde Kongre'ye gönderdiği resmi bildiri, sürecin başlangıcını işaret etmişti. 15 günlük inceleme sürecinde, sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senato'ya sunduğu itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz işleme konulmadı.

ABD'nin Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca, NATO üyesi olan Türkiye için belirlenen 15 günlük süre dün gece itibarıyla sona erdi ve satış süreci resmen başladı. Öte yandan, NATO üyesi olmayan ülkeler için bu süre 30 gün olarak belirlenmiştir. Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'nin F-16 satın alımı konusunda inceleme ve itirazda bulunma hakkına sahip olsalar da, herhangi bir engelleme söz konusu değil.

Bayram tatilinde 38 kişi hayatını kaybetti, 5026 yaralı! Bayram tatilinde 38 kişi hayatını kaybetti, 5026 yaralı!

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı satın almayı ve mevcut 79 uçağını modernize etmeyi talep etmişti. Geçtiğimiz yıl, bazı Kongre üyelerinin satışı şarta bağlayan ek maddeleri savunma bütçesi tasarısından çıkarılmıştı. Bu gelişmeyle birlikte, Türkiye'nin F-16 satın alma süreci planlanan şekilde ilerlemeye devam ediyor.