CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurttaşların son bir hafta içinde bankalara 5,6 milyar lira daha borçlandığını vurgulayarak, aynı dönemde tahsil edilemediği için icra takibi başlatılan borç miktarının ise yaklaşık 1 milyar lira olduğunu bildirdi.

Ekonomik verileri ele alarak 8-15 Aralık haftasını değerlendiren Gürer, ekonomik krizin artık vatandaşların yaşamına derinlemesine işlediğini dile getirdi. Bankalara olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyelerinin, kredi faizlerindeki rekor artışlara rağmen yükselişini sürdürdüğünü belirten Gürer, “8 - 15 Aralık haftasında bankaların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından kaynaklı vatandaşlardan alacakları, 5,6 milyar lira daha artarak 2 trilyon 619 milyar liraya ulaştı” ifadelerini kullandı.

KREDİ KULLANIMI ARTTI

Gürer, yılbaşından bu yana tüketici kredilerinin yüzde 36,1 artarak 1 trilyon 525 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesinin ise yüzde 141,2 artarak 1 trilyon 94 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

Altının kilogram fiyatı yükselişte: Yatırımcıların dikkatini çekiyor Altının kilogram fiyatı yükselişte: Yatırımcıların dikkatini çekiyor

İCRA TAKİBİNDEKİ DOSYA SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

Ayrıca, icra takibi başlatılan vatandaşlardan olan alacak miktarının 8-15 Aralık haftasında 1 milyar liraya yakın bir artışla 45,4 milyar liraya çıktığını ve yılbaşından bu yana ise 15,1 milyar liralık bir artış yaşandığını ifade etti.

DÜNYADA EN YÜKSEK FAİZ UYGULAYAN 4'ÜNCÜ ÜLKE OLDUK

“Mutfakta yangın var” diyerek Türkiye'nin yıllık enflasyon oranının Venezuela, Lübnan, Arjantin ve Sudan'dan sonra beşinci en yüksek enflasyona sahip ülke olduğunu belirten Gürer, yüzde 42,5 faiz oranıyla Zimbabve, Arjantin ve Venezuela'dan sonra dünyada en yüksek faiz uygulayan dördüncü ülke konumunda olduğunu vurguladı.