Dolar değerindeki yükseliş devam ediyor Dolar değerindeki yükseliş devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi gelirlerinden sorumlu olan Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıplarını önlemek adına teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmaya başladı. Bu kapsamda, tapu kayıtlarıyla birlikte Nüfus Müdürlüğü'nden de alınan ikamet adresleri karşılaştırılarak vergi ödemesi gereken ev sahipleri belirlenmeye çalışılıyor.

Maliye'nin yaptığı bu teknolojik denetim sonucunda vergi borcunu ödemeyenler için 4 ayrı cezai işlem uygulanacak. Vergi borcunu ödemeyenlerin hem ana borcu hem de vergi ziyaı cezası ödemeleri gerekecek. Ayrıca, 2023 gelirini beyan etmeyen ev sahipleri, kira vergisi istisnası hakkını kaybedecekler. Geç ödenen vergiler için ise aylık yüzde 3.5 gecikme faizi uygulanacak ve beyanname verilmemesi durumunda ise birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında vatandaşları Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu'nu doldurmaya çağırıyor. Bu sayede mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılarak vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri elde eden ev sahiplerine de mesaj göndererek, gelir vergisi beyannamelerini vermeleri konusunda uyarıda bulunuyor. Ev sahiplerinin 2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerini Dijital Vergi Dairesi veya Hazır Beyan Sistemi üzerinden hızlı ve güvenilir bir şekilde beyan etmeleri gerekiyor.