Oy kullanma zorunluluğu, Türkiye'de Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesiyle belirlenmiştir. Bu maddeye göre, seçmen kütüğüne kayıtlı olan her Türk vatandaşı, seçime katılmakla yükümlüdür. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy kullanmamanın tespit edilmesi halinde ilgili kişilere cezai işlem uygulamaktadır.

Özellikle 2023 yılında yapılan genel seçimlerde, oy kullanmama cezası 300 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza, 2010 yılında belirlenen 22 TL'den ciddi bir artış göstermiştir. Oy kullanmayan seçmenlere YSK tarafından ceza tebligatı gönderilmekte olup, ödemeler Maliye Bakanlığı veya PTT gibi resmi kurumlar aracılığıyla yapılabilmektedir.

Ancak bazı durumlarda seçimde oy kullanma hakkı bulunmayan kişiler de mevcuttur. Kamu hizmetlerinden men edilmiş olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler seçimlerde oy kullanamazlar.

Sağlık Bakanlığı 8 bin işçi alımı için kura çekimi başladı: İşte detaylar! Sağlık Bakanlığı 8 bin işçi alımı için kura çekimi başladı: İşte detaylar!

Bu nedenle, yerel seçimlerde oy kullanmamanın ciddi sonuçları olabileceği unutulmamalı ve seçmenlerin oy kullanma haklarını kullanmaları önem taşımaktadır. Demokratik hakların en temel örneklerinden biri olan oy kullanma hakkı, Türkiye'nin demokratik sürecinde önemli bir yer tutmaktadır.