Konyaspor kupaya veda etti Konyaspor kupaya veda etti

Teknolojinin futbol sahasındaki kullanımı, birçok avantaj sağlamakla birlikte bazı sorunları da beraberinde getirdi. Özellikle yarı otomatik ofsayt sistemi, insan gözüyle neredeyse algılanamayan milimetrik farkları bile belirleyebiliyor. Tartışmalı durumları ortadan kaldırmak adına, kuralda yapılacak bir değişiklik gündemde önemli bir yer tutuyor.

FIFA Futbol Gelişim Sorumlusu Arsene Wenger tarafından öne sürülen bu devrim niteliğindeki yeniliğin hayata geçirilmesi için IFAB, önemli adımlar atmaya başladı. Son dönemde, ofsaytın belirlenmesinde yeni bir kriterin devreye sokulması denendi ve özellikle İtalya'daki U18 maçlarında olumlu sonuçlar elde edildi. Bu deneyim üzerine IFAB, yeni bir aşamaya geçilmesi ve detaylı araştırmalara başlanması kararı aldı.

Yapılan araştırmalar, yeni kuralın mevcut ofsayt kararlarının sayısını önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Bu durumun, futboldaki gol sayılarını artırabileceği ve gelecek sezon kural kitapçığına dahil edilmesi bekleniyor.

Mevcut ofsayt kuralına göre, hücum eden takımın en ileri oyuncusu, rakip savunmanın son adamından daha yakın olamaz. Ancak, yeni kurala göre, hücum oyuncusunun küçük bir kısmı bile rakip savunmayla aynı hizada olduğunda ofsayt kararı verilmeyecek. Yarı otomatik sistem de bundan böyle bu ilkeyi dikkate alarak çalışacak. Bu değişiklikle birlikte, futbol sahasında ofsayt tartışmalarının azalması ve oyunun akışının daha düzenli hale gelmesi hedefleniyor.