Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri öncesinde rekor seviyelere çıkan altın fiyatları, seçimin ardından düşüşe geçti. Kapalı Çarşı'da gram altın satış fiyatı 1500 TL'ye kadar çıkan gram altın 1.366 TL’ye kadar düştü. Gram altın serbest piyasada ise 1270 TL seviyelerinden 1256 TL seviyelerine kadar geri çekildi. 

Altın fiyatlarının yükselmesini bekleyerek yatırım yapanlar düşüşün perde arkasındaki nedeni merak ediyor.

Türkiye'de 14 Mayıs seçimleri öncesi Kapalı Çarşı'da gram altın satış fiyatı 1500 TL'ye yaklaşmıştı. Ons altında düşüşler geldi. Yurt içi piyasada altının gram satış fiyatı 1250 TL'ye kadar düştü. Yatırımcılarsa düşüşün arkasındaki nedeni merak ediyor.

ALTIN FİYATLARINDA AŞAĞI YÖNLÜ SEYRİN SEBEBİ NEDİR?

Milliyet'te yer alan habere göre konuyla ilgili Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş açıklamalarda bulundu.

Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

"Nisan ayına ilişkin Fed toplantı tutanaklarına baktığımızda faiz artışına yönelik ibarenin kaldırıldığını ancak faiz indirimine yönelik bir ibarenin de konulmadığını gözlemlemiştik.

Bunu piyasalar, faiz indirimlerine başlanıyor şeklinde yorumlarken son dönemde Fed yetkililerinden gelen faiz artırım mesajları, borç tavanına ilişkin belirsizliğin 2 yıllık tahviller üzerindeki volatiliteyi artırması ve bunun altın fiyatlarını baskı kurmaya başladığı görüşündeyiz.

ABD gündemindeki konuların etkileriyle dolar cinsi varlıklarda görülen değer kazanımlarına yol açması içeride ise dolar kuruna yönelik yükseliş beklentilerini artırsa da siyasi belirsizliğin sürmesi, bu tür bir yükseliş hareketini baskıladığını düşünüyoruz. Dolardaki ılımlı yükselişin seçimlere kadar devam edeceğini ve seçimler sonrasında da uygulanacak para politikasına bağlı olarak adil bir değere ulaşacağı görüşündeyiz."

DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATIDIR

Öte yandan İslam Memiş, seçimden sonra altın fiyatlarında 150 TL'yi aşkın bir düşüş olduğunu vurguladı. İslam Memiş, "Değer kaybeden gram altın kısa vadeli yukarı yönlü tepki de yapacaktır. Altının yüzde 50 alım fırsatı verdiğini söyleyebilirim. Uzun vadeli yatırımcı içinde alınabilir olarak görüyorum. Bu yıl içinde 1554’ye yönelik ataklar görebiliriz.” ifadelerini kullandı.