S&P, beş ülkenin bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak dış finansman riskleri nedeniyle kırılgan olduğunu en kırılgan iki ülkenin ise Türkiye ve Tunus olduğunu belirtti.

S&P Global bugün yayınladığı bir raporda, daha sıkı küresel finansman koşullarının gelişmekte olan piyasa bankacılık sistemleri üzerinde baskı oluşturduğunu, Türkiye ve Tunus'un en fazla risk altında olduğunu söyledi.

Kırılganlık potansiyeli var

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye, Mısır, Endonezya, Katar ve Tunus'un bankacılık sistemlerinin global likidite değişikliklerine karşı kırılganlık potansiyeli olduğunu belirtti.

Büyük merkez bankaları parasal sıkılaşmaya devam ettikçe finansman koşullarının da sıkılaştığını, zayıf likidite ve artan maliyetlerin özellikle gelişmekte olan ekonomileri etkilediğini belirten S&P özellikle Mısır, Endonezya, Katar, Tunus ve Türkiye'nin küresel likidite değişikliklerine karşı potansiyel olarak kırılgan ekonomiler olduğunu belirtti.

S&P analistleri raporda "Türk bankalarının artan risk iştahsızlığına, küresel likidite azalmasına ve yüksek finansman şartlarına karşı kırılgan olduklarını değerlendiriyoruz" ifadeleri yer aldı.

Raporda Türk bankalarının son yıllarda konut fiyatlarındaki yükseliş, aşırı genişleyici para politikası gibi ekonomik dengesizliklerle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

S&P, Türkiye’de konut fiyatlarında artışın, varlık kalitesi risklerine karşı bankalara yardımcı olduğunu belirtip;  2022’de yüzde 2,8 olan kredi zararlarının 2023’te yüzde 3,2’ye, 2022 sonunda yüzde 2,2 olan takipteki kredi oranının da 2023’te yüzde 4-5 aralığında yükselmesini öngördü.

Ajans, liradaki zayıflığın Türk firmalarının kredi değerliliği üzerinde de baskı oluşturduğunu sözlerine ekledi.