Dolar/TL 23,54 zirvesinde kamu kontrollü bir yapıdan serbestliğe geçişin ara dönemini yaşarken piyasaların değişim için yakından izledikleri Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı ataması da tamamlandı.

TCMB’nin ilk kadın başkanı olan Gaye Erkan’ın ataması, uluslararası finans çevrelerinin “saygı duyduğu” Mehmet Şimşek’in kabineye Hazine ve Maliye Bakanı olarak dahil olmasını takip etti.

Son beş yıldaki dördüncü başkan olan Erkan’ın Wall Street ve ABD şirket yönetim kurullarını kapsayan kariyerinde para politikası deneyimi yer almadığı için piyasalar uygulanacak politikalara ilişkin mesajlar da bekliyor. Piyasa yine de Erkan’ın TCMB’yi “rasyonel” politikalara yeniden döndürecek isim olarak görüyor.

Seçimlerin ardından sürdürülemez eleştirilerinin odağı olan ekonomi programları da dahil ekonomideki sorunlarla mücadele etmek için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Şimşek’i atamıştı.

Şimşek ise bu haftaki mesajlarında ilk önceliğini “ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamak” demişti.

Piyasa TCMB’de yeni başkan ataması ekonomiye bakış açısındaki değişimin önemli bir parçası olarak gördükleri için bekliyordu.

ABD’de bankacılık sektöründe üst düzey pozisyonlarda çalışan Erkan görevi Şahap Kavcıoğlu’ndan devraldı. Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı’na getirildi.

Atamalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlanırken TCMB ve BDDK’nın devir teslimlerinin de bugün gerçekleşmesi bekleniyor.