Brüt asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında kalan kazançlar üzerinden çalışanların sosyal sigorta primleri hesaplanıyor. Fakat asgari ücretten fazla kazananların, emekli aylığı hesaplamalarında göz önünde bulundurulmayan bu ekstra ödenen primleri geri isteme hakkı var.

Altın ticaretinde yeni dönem başlıyor Altın ticaretinde yeni dönem başlıyor

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, birden çok işverenle çalışanlar, her bir işverenden ayrı ayrı prim alıyorlar. Bu şekilde, ödenen primlerin toplamı en yüksek kazanç sınırını geçiyorsa, geçen kısım geri veriliyor.

SGK’ya verilen aylık bildirimlerde, asgari ücretin 7.5 katından fazla kazançlar için ödenen primler, emekli aylığı hesaplanırken göz ardı ediliyor. Bu yüzden, fazla ödenen primleri geri almak için SGK’ya yazılı bir dilekçe verilmesi lazım. Dilekçeler, işyerlerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezlerine veya il müdürlüklerine verilebilir.

Fakat iade edilen primlere faiz uygulanmıyor. Bu sebeple, geri iade isteklerinin zaman kaybetmeden verilmesi gerekiyor. Emekli olan işçiler için de bu durum söz konusu; fakat geri iade, ödenen primin yüzde 7.5’lik bölümü üzerinden yapılıyor.

İADEYE FAİZ UYGULANIYOR MU?

SGK, iade işlemini dilekçenin verildiği tarihi takip eden ay içinde yapıyor. Kamuya olan borçlardan gecikme faizi alınsa da SGK’nın iade ettiği fazladan alınan primler için faiz uygulanması söz konusu değil. Bu nedenle iade başvurularının geciktirilmeden yapılması gerekiyor.

O DURUMDA İADE YAPILMIYOR

Bazen işçi çalışıyor ama işveren SGK’ya prim ödemesini geciktirebiliyor. Azami kazanç tutarını aşan primlerin iade edilebilmesi için işverenin SGK’ya prim ödemesini yapmış olması gerekir. İşveren aylık prim bildiriminde bulunmuş ama primi ödememiş ise iade yapılmıyor.

EMEKLİ İŞÇİLER DE FAYDALANABİLİYOR MU?

Emekli işçiler için SGK’ya sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yatırılıyor. SGDP oranı her ne kadar yüzde 30 ise de bunun sadece 7.5 puanı işçi payından oluşuyor. Birden fazla işverene bağlı olarak çalışan emekli işçi için fazladan yatırılan primler de geri alınabilir ancak prim iadesi yüzde 7.5 üzerinden yapılır.