Türkiye genelinde yaşanan kırmızı et krizi devam ederken fiyatlardaki artış sürdürülüyor. Hayvancılıkta yeteri kadar üretiminin olmamasından dolayı yeteri kadar kırmızı et üretemiyoruz. Türkiye kırmızı et ihtiyacını tam olarak karşılayamadığı için kırmızı et piyasasında fiyat dengesizliği hala sürüyor. Konuyla alakalı ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan fiyatlarla ilgili bilgilendirme yaptı.

Birgün'den  aktarılan habere göre; ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, et krizinin pandemi ile başladığına ve o dönem arz-talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekti.

Süt ve süt ürünlerinin gıda enflasyonuna etkisinin yüksek olduğunu söyleyen Yücesan, “Enflasyonu düşük göstermek için süt fiyatları baskılandı. Sütten gelir elde edemeyen insanlar genç hayvanlarını kesime gönderdi. Süt fiyatlarının baskılanmasının yarattığı krizin geri dönülmez olduğu düşünülemedi. Kendi üretimimiz baltalandı. Pandemi ve sonrasında süreç iyi yönetilebilirdi. 2019’da başlayan aşırı hayvan kesiminin etkileri devam ediyor. Sonuç itibarıyla üretimde azalma devam ediyor. Bir hayvanın yetişmesi en az 3 yıl sürüyor. Önümüzdeki yıl da azalma devam edecek” ifadelerini kullandı. Yücesan, yurtiçinde toplam tüketimin yüzde10-15’inin ithalatla karşılandığını belirterek, “Şu an Avrupa Birliği ülkelerinde et, Güney Amerika ülkelerinden de canlı hayvan ithalatı yapılıyor. Aynı zamanda besi hayvanı ithalatı da yapılıyor. Onların yetişmesi de zaman alacak” ifadelerini kullandı.

SERBEST PİYASADA KIRMIZI ET FİYATLARI

Türkiye'de serbest piyasadaki ortalama dana karkas fiyatları

Ege Bölgesi: 265,55 TL/Kg

Akdeniz Bölgesi: 272,80 TL/Kg

Marmara Bölgesi: 266,99 TL/Kg

İç Anadolu Bölgesi: 250,00 TL/Kg

Altın ticaretinde yeni dönem başlıyor Altın ticaretinde yeni dönem başlıyor

Doğu Anadolu Bölgesi: 249,99 TL/Kg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 239,00 TL/Kg

Karadeniz Bölgesi: 255,45 TL/Kg