Son yıllarda Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, asgari ücretin yılda iki kez zamlanmasına neden olmuştu. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aralık ayında 2024 yılının asgari ücretini 17 bin 2 lira olarak açıklamış ve bu tutarın tüm yılı kapsayacağını belirtmişti. Ancak, mevcut verilerle yapılan hesaplamalar örtüşmedi ve Ocak ve Şubat aylarındaki enflasyon rakamları beklentilerin oldukça üzerinde geldi.

Bu durum, ekonomistlerin "Asgari ücrete ek zam yapılması kaçınılmaz" açıklamalarına neden olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü açıklaması önemli bir dönemeç oldu.

TCMB, hükümete gönderdiği açık mektupta "Asgari ücretin yılda bir artışı, ücret/vergilerde OVP tahminlerinin gözetilmesi ve ihtiyatlı maliye politikası kritik önem taşımaktadır." ifadelerine yer verdi. Bu açıklama, Temmuz ayında asgari ücrete ek zam yapılma ihtimalini azaltmış durumda.

Merkez Bankası toplam rezervlerini açıkladı Merkez Bankası toplam rezervlerini açıkladı

Bilindiği üzere, seçim öncesinde emekliye seyyanen zam yapmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikalarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatlarını onayladığı bilinmektedir. Ancak, Merkez Bankası'nın açıklaması sonrası Temmuz ayında asgari ücrete ek zam yapılmama ihtimali artmış durumda.

Türkiye'de çalışan nüfusun önemli bir kısmı asgari ücret ve çevresinde maaş almaktadır. Herhangi bir zam yapılmaması, yıl sonuna kadar beklenen enflasyon artışıyla birlikte vatandaşların maaşlarının erimesine neden olabilir. Ayrıca, parasal sıkılaşma politikalarının bir parçası olarak çalışan ücretlerinin sınırlı tutulması, Temmuz ayında memur ve emekliler için yapılacak enflasyon farkı artışının da kısıtlı kalmasına sebep olabilir.