Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından alınan karar doğrultusunda iş yükünün yarısını işgal eden hileli işlemler konusunda önemli bir değişikliğe gidildi. SGK artık gerçek dışı yani hileli yollarla emekli maaşı alan kişileri yapay zeka ile tespit edecek.

SGK daha önce denetimlerini doğal yollarla yaparken kendilerine gelen ihbarları da değerlendirmek için hem çok zaman kaybediyordu hem de bir çok hata yapılabiliyordu. Bu durumu değiştirmek isteyen SGK iş yükünü hafifletecek yapay zeka kullanarak emekli maaşları mercek altına almaya karar verdi.

Bu yöntemle dolandırıcılık yapılarak kazanılan emekli maaşları daha hızlı ve kolay bir şekilde tespit edilebilmesi hedefleniyor.

Gram altın yükselişte! Gram altın bugün ne kadar oldu? Gram altın yükselişte! Gram altın bugün ne kadar oldu?

SİSTEM İLK ÖNCE UYARI VERECEK

Şüpheli işlemi tespit eden yapay zeka ilk önce sistem üzerinden uyarı verecek. şüpheli kişilerin dosyalarında hatayı yapay zeka yakalarken müfettişler denetimlerini bu dosya üzerinde yoğunlaştıracak. Yapılan denetleme sonucunda şayet  emekli maaşlarında herhangi bir ihlal tespit edilirse o kişinin emekli maaşı hemen kesilecek.

BİLERCE İŞ YERİ SİGORTALI İŞÇİ KONUSUNDA DENETLENDİ

Türkiye'de sigortalılık konusunda her yıl binlerce usulsüz işlem yapıldığı biliniyor ve tepit ediliyor. 2023 yılında Sosyal güvenlik denetmenlerinde 152 bin 596 iş yeri denetimi yapılırken  sigortasız olarak 52 bin 642 işçi çalıştıran bin 251 kayıt dışı işletme belirlenmişti.

2 bin 513 sahte işyeri ve 124 bin 373 sahte sigortalı tespit etti. Denetimler sonucu 3 milyar liralık kamu zararının önlendiği ortaya çıktı.

EMEKLİ MAAŞI ALMAK İÇİN KAĞIT ÜZERİNDE BOŞANMALAR ARTTI

Türkiye'de, emekli maaşı alabilmek için sahte boşanma vakalarının artış gösterdiği bir gerçek. 2008 yılında yapılan yasa değişikliğinin ardından sahte boşanmaların hızla yaygınlaştığı tespit edildi. Şimdi ise bu durumla ilgili şaşırtıcı bir veri ortaya çıktı: 4,387 kişinin, kendilerine haksız yere emekli aylığı bağlatabilmek için eşi ile sahte bir şekilde boşandığı tespit edildi.

Bu çarpıcı veri, emekli maaşı alan kişiler arasında haksız yere ayrı yaşadıkları eşleriyle tekrar bir araya gelip maaşlarını almaya devam ettiklerini gösteriyor. Bu sahte boşanmaların tespit edilmesi, devletin kaynaklarının kötüye kullanılmasının önlenmesi ve adil bir emekli maaşı sisteminin sürdürülmesi açısından büyük bir öneme sahip