Kadıköy sahilinde sabah denizde görülen görüntüler korkuttu. 'Yeniden müsilaj mı geliyor?' sorusu kafalarda soru işareti oldu.
Müsilaj, 2021'de Marmara Denizi başta olmak üzere birçok noktayı etkisi altına aldı. Benzer görüntüler bu sabah Kadıköy’de de oldu.

Kadıköy’de endişelendiren görüntü! Kâbus geri mi dönüyor? - Resim: 3

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, sahile geldi ve gözlem yaptı.

Prof. Dr. Gazioğlu, "Beklediğimiz bir hadise, bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir çünkü şartlar biraz farklı gelişti. Şu anda ortam besin tuzlarıyla dolu, yakın zamanda yağışlar gerçekleşti ve hava birdenbire ısındı. Tabiatta nasıl bitkiler uyanıyorsa denizin içindeki canlılar da uyanıyor. Bu anlamda gördüğümüz kütleler müsilaj olabilir, görseller ilk hallerine yönelik çok yakın. Geçen seneki kadar büyük masif bir yapıyı oluşturmasını beklemiyoruz şu aşamada. Bu sene öyle bir yapı oluşmayabilir ama oluşmayacağını da göstermez” dedi.

Prof. Dr. Gazioğlu, "Geçen sene kütle uzun süre varlığını devam ettirdi. Geçtiğimiz yıllarda da oluyordu ama 3-4 gün sonra dağılıyordu. Denizdeki oksijen geçirgenliği üzerine müsilaj çok etki ediyor, ortamdaki pek çok yapıyı tüketiyor. Üzerinde taşıyor, olmayacak canlıların farklı noktalara taşınmasına sebebiyet veriyor. Son 1 sene içerisinde müsilajla ilgili bilgi birikimine sahip olduk. Bu bir süreç, denizdeki biyo çeşitliliğin devamlılığını sağlamamız lazım. Tabiat kendi işini yapıyor" dedi.

"AÇIKTA VE DİP OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ" 

Türk Balıkadamlar Kulubü eğitmeni Serdar Özdemir Caddebostan sahile eğitime geldi. "Arkadaşlarımızla pratik eğitimimizi yapacağız, denizin yüzeyinde müsilaj gözüküyor kıyı kesiminde. Ama açıkta ve dipte olduğunu düşünmüyoruz. Onu dalış sırasında tespit edeceğiz. Şu an bir sıkıntı gözükmüyor, eğitimimize başlayacağız " diye konuştu.

Oğlunun eğitimi için sahile geldiğini söyleyen Yaşar Candemir de "Geçen senelere göre çok daha az müsilaj var. Sadece kıyılarda olduğunu düşüyorum" diye konuştu.