Marmara Üniversitesi ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nde ‘Türkiye Yüzyılında Dirençli Şehirler Paneli’ düzenledi. Panele TBMM Çevre Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Murat Kurum, Marmara Üniversitesi Rektörü Mustafa Kurt, Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ile üniversite öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Marmara Denizi'nde meydana gelen son depremi değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin özellikle Marmara Bölgesi'nde beklenen depremlere dikkat çekti. Depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda olması nedeniyle İstanbul için büyük bir depremin riskini artırdığını ifade eden Görür, ayrıca Marmara Denizi'nin güneyinin İstanbul'a oranla daha fazla stres birikimi yaşadığını vurguladı.

Konya dahil 71 ilde "Mercek-16" operasyonu: 959 kişi gözaltına alındı Konya dahil 71 ilde "Mercek-16" operasyonu: 959 kişi gözaltına alındı

Prof. Dr. Görür, deprem beklentileri doğrultusunda İstanbul için en az 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde bir depremin beklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca bu depremin Kumburgaz Fayı veya Adalar Fayı üzerinde gerçekleşebileceğini ifade ederken, 1999 yılından bu yana İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

Marmara Bölgesi'nin ciddi bir deprem riski taşıdığına dikkat çeken Görür, depreme hazırlıklı olmanın önemini vurguladı. Aynı zamanda depremin, ülkenin siyasi, ekonomik ve bağımsızlık açısından da birinci öncelik olması gerektiğini belirterek "İşin şakası yok." dedi. Görür, siyasilerin beka meselesi olarak tanımladığı konuların yanı sıra depremin gerçek bir beka meselesi olduğunu vurguladı ve deprem riski ile başa çıkmanın ülkenin öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini söyledi.