Karların erimesi ve ardından şiddetli yağışlar, ülkeyi sel suları altında bıraktı. Bu felaket, son 80 yılın en büyüğü olarak kaydediliyor ve etkilenen bölgelerde yaşayan 75 binden fazla kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

27 Mart 2024 tarihinden itibaren Kazakistan'da yaşanan sel felaketi, yüzlerce köyü ve binlerce evi su altında bıraktı. Ülkenin 10 farklı bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Kazakistan Başbakanlık Ofisi, sel felaketinden etkilenen 7 bölgeden 18 bin 681'i çocuk olmak üzere toplamda 75 bin 982 kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Putin duyurdu: 30 ülke BRICS üyeliğine talip Putin duyurdu: 30 ülke BRICS üyeliğine talip

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, halka seslenerek selin son 80 yılın en büyük felaketi olduğunu belirtti. Kendisinin bizzat yerel kurtarma çalışmalarını denetleyeceğini ve tüm maddi zararların devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığı, sel bölgelerinde yaklaşık 3 bin sağlık personelinin görev aldığını ve tahliye çalışmalarına 16 bin 375 kişinin katıldığını bildirdi. Bu çalışmalar, selzedelere yardım etmek ve felaketin etkilerini en aza indirmek için yoğun bir şekilde devam ediyor.